Dieta ketogeniczna – zasady, co jeść, opinie
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Dieta ketogeniczna jest w ostatnich latach bardzo modna. Temat wzbiera na sile, a doświadczenie osób przechodzących na ten rodzaj diety pokazuje jasną perspektywę – dieta ketogeniczna będzie stosowana coraz częściej. To jeden ze sposobów na pobudzenie aktywności mózgu oraz utratę wagi.
Poza tym coraz więcej badań wskazuje na aktywność profilaktyczną – ketogeniczność zapobiega chorobom Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy i pojawianiu się zmian nowotworowych. Tak jak każdy niestandardowy sposób odżywiania, ma swoje plusy i minusy. Na czym dokładnie polega dieta ketogeniczna? Co można jeść, a czego trzeba unikać?.
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Głównym założeniem diety ketogenicznej jest dostarczenie organizmowi minimalnej dawki węglowodanów przy zwiększeniu ilości tłuszczów. Wszystko po to, aby wejść w stan ketozy. Według zaleceń dietetycznych właściwa porcja węglowodanów to przy tym stylu 30-50 gramów dziennie. Dzięki temu mózg zaczyna wprowadzać do krwiobiegu ketony odpowiadające m.in. za to, że to spożywany tłuszcz jest wykorzystywany jako główne źródło energii – nie węglowodany. Procentowe rozłożenie związków dostarczanych z pożywieniem przedstawia się w liczbach:
- 5 % kalorii – węglowodany,
- 25-30 % – białko,
- 70 % – tłuszcze.
W mierzeniu tych wartości mogą pomóc aplikacje telefoniczne. Osoby, które nie chcą przechodzić na dietę ketogeniczną, ale interesują się działaniem ketonów, korzystają z dostępnych na rynku tabletek pobudzających. Niektóre z nich zawierają właśnie ketony, które zostają uwolnione i stymulują mózg do efektywniejszego działania. Nie jest to jednak tak silny rezultat jaki osiąga się poprzez wielotygodniową dietę – gdzie organizm sam produkuje ketony.
Podany poniżej sposób odżywiania należy stosować nie dłużej niż 3-4 miesiące. W tym czasie można też rozpoznać zmiany zachodzące w ciele i w mózgu. Jeśli chcemy przekonać się czy ketony są rzeczywiście obecne w organizmie, wykonajmy dwa proste testy – badanie zawartości ketonów w moczu i we krwi. Warto pamiętać, że dla pierwszego etapu stosowania diety charakterystyczny jest całkowity spadek energii – jeśli przez to przejdziemy, dieta ketogeniczna odsłoni swoje realne plusy.
Naturalnymi objawami są też przemęczenie, zawroty głowy, osłabienie. O ile nie przeszkadza to w codziennym funkcjonowaniu, nie prowadzi do omdleń lub wymiotów – możemy określić ten stan jako normalny, trwający kilka dni.
Produkty zalecane
Najważniejszymi produktami przy diecie ketogenicznej są: masło, majonez, jajka, sery. Z warzyw zaleca się brokuły, oliwki, pomidory, paprykę, por, cukinie, kalafior, kapustę, rzodkiewkę, seler, sałatę i szpinak. Dozwolone owoce to z kolei: pomarańcze, jabłka, truskawki, grejpfruty, maliny, borówki oraz awokado. Jako przekąskę można swobodnie jeść np. orzechy makadamia i migdały.
Mile widziane są też oleje – w tym zyskujący na popularności olej kokosowy.
Miłośnicy dań mięsnych, będą mogli rozkoszować się tłustymi stekami, podrobami (np. wątróbka, żołądek) i każdym rodzajem wieprzowiny.
Czy na diecie ketogenicznej trzeba sobie całkowicie odmawiać słodyczy? I tak, i nie. Biorąc pod uwagę zainteresowanie tym sposobem odżywiania, w sklepach dostępne są np. specjalne czekolady, zawierające ponad 90% kakao. Dawka cukru wynosi wtedy tylko ok. 6 gram. Chociaż smak znacząco odbiega od smaku słodkiej czekolady, którą znamy, można uznać to za środek zastępczy.
Czego nie można jeść?
Znane z codziennej diety ziemniaki, pieczywo, makarony, kasze i ryż, muszą zostać odstawione na bok. To główne i bogate źródła węglowodanów, które eliminujemy. Podobnie jest ze słodkimi owocami takimi jak: banany, mango, gruszki. W grę nie wchodzą też warzywa: marchewki, buraki czy bataty. Wszelkie wyroby cukiernicze (ciastka, placki, czekolada mleczna), popcorn, chipsy i miód również umieszczamy na liście produktów zakazanych. Nie korzystamy z dżemów i żywności przetworzonej.
Dieta ketogeniczna a pozytywne zmiany
Pozytywnym i najważniejszym skutkiem diety ketogenicznej jest wejście w stan ketozy. Daje on wysoką koncentrację, jasność myślenia, aktywność i równomiernie rozkładaną energię. W przypadku powszechnej, zbilansowanej diety, w której dochodzi do spalania węglowodanów i cukrów, następuje często sinusoidalny rozkład sił. W ciągu doby człowiek odczuwa częste zmęczenie i potrzebę snu.
Co jakiś czas może natomiast pojawić się nadmierna aktywność, co sprawia, że całodniowy wysiłek jest tak naprawdę nieefektywny i oparty na skrajnościach. Przy stosowaniu diety ketogenicznej stopień energii i samopoczucia jest praktycznie taki sam. Nie ma mowy o drzemkach czy marnotrawieniu czasu – wydolność umysłu zapewnia swobodę pracy.
Plusem diety ketogenicznej jest też z pewnością stan następujący po posiłku – określany przez ludzi jako „przyjemny zastrzyk energii”. Ten sposób żywienia ma również przełożenie na psychikę i samodyscyplinę – jest to pewnego rodzaju trening mentalny, który uczy zarówno wyrzeczenia, jak i świadomego jedzenia. Przed zakupem danego produktu, trzeba sprawdzić etykietę i ocenić wartość danego posiłku. W czasach kiedy tak wielu ludzi je szybko i bez namysłu, to rzeczywiście dobry sposób na rozbudzenie świadomości i poświęcenie większej uwagi samemu jedzeniu.
Zaskakujące są też skutki zdrowotne – zastąpienie spożywanych dotąd cukrów odżywczymi białkami, tłuszczem, warzywami i owocami, poprawia stan zdrowa. Dotyczy to wielu układów – pokarmowego, nerwowego, odpornościowego czy krążeniowego. Ketony cieszą się mianem „dobroczynnego paliwa”, a dieta oparta na ich namnażaniu wchodzi na pozycję lidera wśród diet leczniczych. Poza wspomnianymi już chorobami Alzheimera, Parkinsona czy cukrzycy, wysokie stężenie ketonów we krwi jest w stanie wyleczyć choroby serca, stwardnienie rozsiane, jaskrę, migren, bezsenność, depresję, chorobę Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego oraz wrzodziejące zapalenie jelit.
Osoby wykorzystujące jadłospis ketogeniczny chwalą dodatkowo zmniejszane stopniowo uczucie głodu, które eliminuje potrzebę podjadania między głównymi, przemyślanymi wcześniej posiłkami. Niektóre osoby bez problemu wprowadzają więc zasadę tylko jednego posiłku w ciągu dnia – jest to zazwyczaj krótki, ale korzystny dla człowieka okres.
Wspomaganie na diecie ketogenicznej
Żeby uniknąć skutków ubocznych stosowania diety ketogenicznej warto sięgnąć po specjalnie zaprojektowany produkt dla osób na diecie ketogenicznej – Keto Actives.
Jego działanie to:
- wspomaganie metabolizmu tłuszczy
- redukcja posiadanej już tkanki tłuszczowej
- pomaga panować na napadami głodu
- dodaje energii do treningów
- pomaga osiągnąć ketozę
- posiada naturalny skład
- nie posiada skutków ubocznych
- atrakcyjna cena
Przeczytaj naszą recenzję tabletek Keto Avtices
Minusy diety ketogenicznej
Kiedy ketony krążą we krwi, a organizm korzysta z tłuszczu jako głównego źródła energii, może się wydawać, że nastąpi szybka utrata kilogramów. To prawda, jednak po zakończeniu diety w dużej ilości przypadków, wraca się do starej wagi. Znany efekt „jojo” atakuje i rozczarowuje osoby po diecie ketogenicznej. Wynika to często z nadmiernego sięgania po węglowodany. Moment zakończenia diety i pozwolenia sobie na zjedzenie porcji ryżu czy makaronu, kończy się zwiększeniem dawki – rekompensujemy sobie to, czego odmawialiśmy sobie wcześniej.
Na diecie mającej wywołać produkcję ketonów, brakuje sił do treningów fizycznych. Chodzenie na siłownię, bieganie czy pływanie jest bardzo trudne i męczące – nawet u osób uprawiających sport regularnie. O ile mózg jest w stanie bardziej skupić się na pracy, o tyle ciało odmawia posłuszeństwa. Dodatkowy dyskomfort i problem budzą spotkania ze znajomymi i wypady do restauracji.
Może zdarzyć się, że w lokalu, który wybraliśmy, nie będzie ani jednego posiłku wpisującego się w dietę ketogeniczną. Poza tym pizza czy fast-foody wykorzystywane niejednokrotnie jako element integracji muszą oczywiście odejść w zapomnienie. A napoje? Woda, kawa i herbata to trzy opcje, które można i które warto stosować – oczywiście bez cukru i bez mleka. Dla podniesienia poziomu tłuszczu, do kawy dodaje się masło lub olej kokosowy.
Dieta ketogeniczna wymaga czasu i zaangażowania w samym planowaniu posiłków i wyborze żywności. Jeśli szczegółowo przyjrzymy się sprzedawanym w sklepie produktom, szybko zauważymy, że cukier jest tak naprawdę prawie w każdym z nich. Trzeba podejść do swoich zakupów skrupulatnie, nie pozwalając na żadne kompromisy czy odstępstwa. Żeby zachować dietę ketogeniczną, potrzebna jest też kreatywność – w tworzeniu różnorodnych potraw, dostarczających wszystkich cennych witamin i minerałów. Są one obecne zarówno w mięsach, jak i dozwolonych owocach czy warzywach. Trzeba tylko przeznaczyć odpowiednią ilość czasu na stworzenie konkretnego planu.
Dieta ketogeniczna – podsumowanie
Dieta ketogeniczna:
1. ma właściwości lecznice – zarówno dla ciała, jak i dla umysłu.
2. opiera się na spożywaniu dużej ilości tłuszczów i białka przy minimalnej ilości cukrów.
3. wprowadza w stan ketozy, czyli sytuacji, w której we krwi krąży podwyższona ilość ketonów.
4. dzięki osiągnięciu ketozy, gwarantuje wysoką wydolność umysłu, koncentrację i skupienie przez długi czas.
5. jest dobrym sposobem odżywiania dla osób borykających się z nadwagą lub otyłością.
6. wymaga czasu na przygotowanie planu posiłków i skrupulatną analizę żywności.
7. może wiązać się z przyrostem wagi po zmianie odżywiania – następuje efekt jojo (jeśli wcześniej utracono kilogramy).
8. dopuszcza zarówno owoce, jak i warzywa (niektóre).
9. nie wymaga rezygnacji z kawy i herbaty.
10. od prawie 100 lat cieszy się popularnością i skutecznością na całym świecie.