Kasza jaglana właściwości i zastosowanie

5/5 - (1 vote)

Kasza jaglana jest świetnym źródłem energii i bardzo dobrze nadaje się dla osób, które są na diecie bezglutenowej lub dla osób ćwiczących na siłowni chcących zróżnicować nieco swoją dietę. Jest to jedna z najzdrowszych kasz, które przeznaczone są praktycznie dla wszystkich osób.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana składa się z łuskanego ziarna prosa. Ma krótki termin ważności, bowiem posiada wiele tłuszczów, które nadają jej gorzki smak. Warto również wspomnieć, że łatwo pochłania wilgoć. Kasza ma bardzo dużo wartości odżywczych, a nawet leczniczych. Posiada małe ilości skrobi, lecz ma dużo białka. Ma wiele witamin B1, B2 oraz B6. Kasza nada się również dla osób, które walczą z niedoborem żelaza.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść osoby stosujące dietę bezglutenową. W związku z tym, nie uczula. Będzie ona dobra dla ludzi cierpiących na niedokrwistość oraz zapalenie błon śluzowych. W składzie kaszy znajduje się dużo krzemionki, co wpływa pozytywnie na włosy, paznokcie oraz skórę. Jagła posiada witaminy, które wpływają na pamięć, cholesterol oraz koncentrację.

Skład kaszy jaglanej

Kasza jaglana posiada wiele zdrowych składników. Znajdują się w niej węglowodany, białko roślinne, tłuszcze nienasycone, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz omega 6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, błonnik, wspomniane wcześniej witaminy B1, B2, B6, żelazo, krzem, lecytynę oraz witaminę E. Niegotowana kasza posiada 378 kcal, zaś gotowana 119 kcal w porcji 100 gram.

Kasza jaglana zastosowanie

Kaszę jaglaną można spożywać na dwa sposoby – na słodko lub na słono. W wyborze na słodko, do kaszy można dodać różnorakie produkty, tj. rodzynki, daktyle, suszone śliwki, jogurt czy orzechy. Można ją również użyć jako zamiennika kartofli lub ryżu do obiadu .

Kaszę można również zmielić otrzymując mąkę. Można jej potem użyć do pieczenia ciast. Idealnie nadaje się dla osób stosujących dietę bezglutenową. Ponadto kasza jaglana może być użyta w diecie osoby trenującej na siłowni ze względu na dużą zawartość białka (11 g w porcji 100 g) oraz węglowodanów.

Wady kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Praktycznie nie posiada przeciwwskazań do spożycia czy skutków ubocznych po jej spożyciu. Jedynym minusem jest to, że kasza jaglana posiada wysoki indeks glikemiczny. Określa on wzrost glukozy we krwi po spożyciu produktu z dużą ilością węglowodanów. Z tego powodu osoby chore na cukrzyce lub diabetycy powinni ograniczyć spożywanie kaszy jaglanej.

Ile kosztuje kasza oraz gdzie ją kupić?

Kasza jaglana jest łatwo dostępna, bowiem można ją kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym czy hipermarkecie. Jej ceny są różne, lecz zazwyczaj wahają się od 2-3 zł za 500 gramów, do 5-6 zł za kilogram. Często też kaszę można nabyć w różnych hurtowniach, wtedy cena jest niższa. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę na to, skąd kasza pochodzi. Najlepiej wybierać kasze z upraw ekologicznych. Niektóre bowiem mają sztuczne dodatki i nie mają takich właściwości jak „prawdziwa” kasza.

Opinie na temat kaszy jaglanej

Wiele osób chcących poprawić swoje zdrowie czy urodę, przechodzi na dietę w której znajduje się bardzo dużo kaszy jaglanej. Po dłuższym i regularnym spożywaniu kaszy widać efekty w postaci zredukowanych zmarszczek na twarzy czy poprawy cery twarzy. Ponadto ludzie regularnie jedzący kaszę schodzą z wagi oraz miewają lepsze samopoczucie. Wszystko przez dużą ilość witamin i minerałów. Warto jeść kaszę jaglaną, bowiem mocno poprawia ona nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Podsumowanie

Podsumowując, kasza jaglana jest niezwykle zdrowym posiłkiem. Ma wiele właściwości prozdrowotnych i wartości odżywczych. Ze względu na niską cenę oraz łatwą dostępność, warto dodać ją do swojej diety i spożywać ją codziennie. Ponadto osoby wykonujące ćwiczenia siłowe również powinni pomyśleć o zróżnicowaniu swojej diety i dodaniu do niej kaszy jaglanej. Po takim treningu niezwykle ważne jest wzbogacenie organizmu o białko i węglowodany, a tych składników kasza jaglana posiada sporo.

Redakcja

Konsultacje medyczne: Anita Gajewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *