Pieczone ziemniaki z piekarnika – jak zrobić?
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do mięs czy przekąską, która może być serwowana jako samodzielne danie. Zaletą pieczonych ziemniaków jest nie tylko doskonały smak, ale są one znacznie zdrowsze niż frytki, które przyrządzamy na głębokim oleju. Aby zrobić ziemniaki pieczone w piekarniku wcale nie potrzebujemy dużo więcej czasu niż w przypadku gotowania ziemniaków w garnku.
Przepis na pieczone ziemniaki
1. Ziemniaki dokładnie myjemy jeśli chcemy przyrządzić je ze skórką, możemy je wyszorować za pomocą czystej gąbki do mycia naczyń lub obieramy ze skórki.
2. Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub paski w zależności od tego jakie kształty chcemy uzyskać.
3. Suszymy ziemniaki za pomocą ręcznika papierowego i wrzucamy do miski. Dolewamy łyżkę oleju i posypujemy ulubioną przyprawą. Do dyspozycji mamy gotowe przyprawy do ziemniaków, zamiast nich możemy wykorzystać tymianek, czerwoną paprykę czy też przyprawę do mięs.
Ziemniaki doskonale smakują z czosnkiem. 2-3 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez wyciskaczkę, dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
4. Ziemniaki wysypujemy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, korzystamy z programu „góra-dół” lub termo-obiegu. Pieczemy 40-50 minut w zależności od wielkości naszych ziemniaków. Po upieczeniu ziemniaki powinny być zarumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Do sprawdzenia ich stanu możemy posłużyć się widelcem – wbijamy widelec w ziemniaka.
Ziemniaki pieczone z piekarnika doskonale smakują jako dodatek do mięs. Jeśli chcesz zrobić szybko obiad na połowie blachy w piekarniku umieść ziemniaki, a na drugiej części wyłóż wcześniej zamarynowane udka kurczaka. Czas pieczenia będzie podobny – obiad gotowy.
Jeśli pieczone ziemniaczki mają być samodzielną przekąską warto podawać je z sosami – czosnkowym, tysiąca wysp czy pomidorowym.
Przepis na pieczone bataty
Mimo tego, że bataty są znacznie droższe od zwykłych ziemniaków, coraz częściej goszczą na naszych stołach. Bataty, czyli słodkie ziemniaki smakiem przypominają skrzyżowanie ziemniaki, dyni oraz marchewki, a co najważniejsze mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ziemniaki.
Przepis na bataty pieczone w piekarniku jest bardzo prosty.
1. Bataty obieramy, kroimy w paski – podobnie jak na frytki, myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
2. Słodkie ziemniaki wrzucamy do miski, delikatnie oprószamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami, najlepiej sprawdza się tu tymianek oraz rozmaryn.
3. Bataty wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
4. Pieczemy przez około 20 minut, sprawdzamy widelcem czy bataty są miękkie w środku. Wykorzystujemy tryb „góra-dół”, termo-obieg lub jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę i miękki środek możemy wykorzystać tryb grilla włączonego od góry.
Bataty to podobnie jak tradycyjne ziemniaczki, doskonały dodatek do mięs.
Świetny przepis na ziemniaki z piekarnika. Najbardziej lubię takie z pieczonym kurczakiem. Mniam
Ziemniaczki wychodzą pyszne z tego przepisu, dzięki 😉