Nasiona chia
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska (łać. Salvia hispanica) pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jest rośliną o szerokich liściach oraz białym lub fioletowym kwiatostanie. Wewnątrz owoców szałwii znajdują się elipsalne nasiona, nazywane nasionami chia. Właściwości zdrowotne nasion chia znane już były plemionom Azteków zamieszkującym środkowy Meksyk. Traktowali oni szałwię hiszpańską jako roślinę uprawną.
Właściwości odżywcze nasion chia
Nasiona chia posiadają niezwykłe wartości odżywcze. Zawierają mnóstwo kwasów omega-3, prawdopodobnie więcej niż łosoś atlantycki. Zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak. W ich składzie pojawia się również pełnowartościowe białko, antyoksydanty, potas, mnóstwo błonnika, magnez i fosfor.
Właściwości lecznicze nasion chia
Nasiona chia są szczególnie zalecane młodzieży uczącej się oraz wszystkim osobom wykonującym tzw. pracę umysłową. Wspomagają pracę mózgu, ułatwiają uczenie się i zapamiętywanie materiału, wyostrzają koncentrację.
Nasiona chia mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy człowieka. Potrafią uspokajać, a nawet łagodzą objawy stanów depresyjnych. Stosowane u osób starszych chronią je przez rozwojem demencji, dlatego uznaje się ich pozytywne działanie w leczeniu choroby Alzheimera.
Nasiona chia wspomagają również prawidłowe funkcjonowanie wzroku za sprawą zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3. U osób starszych mogą pomóc w zapobieganiu powstawania dolegliwości zwyrodnienia plamki żółtej.
Zawarte w nasionach chia kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne kobietom w ciąży. Mają one pozytywny wpływ na stan zdrowia ciężarnej kobiety i tym samym na zdrowie i rozwój jej przyszłego dziecka.
Kwasy omega-3 mają również duże znaczenie dla układu sercowo-naczyniowego człowieka. Dlatego potwierdza się znaczenie nasion chia w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi i tym samym podwyższania poziomu dobrego cholesterolu. Systematyczne spożywanie nasion chia zapobiega rozwojowi chorób miażdżycowych oraz chorobie wieńcowej.
Zawarty w nasionach potas, magnez, wapń i sód wspomagają pracę serca oraz jak dzieje się w przypadku potasu, reguluje on ciśnienie tętnicze krwi.
Nasiona chia zalecane są również cukrzykom. Pomagają im kontrolować poziom ciśnienia tętniczego oraz białka C.
Bogactwo błonnika
Nasiona chia są niezwykle bogate w błonnik. Przeprowadzone nad nimi badania wykazały, że ilość błonnika zawarta w nasionach chia sytuuje je zaraz po otrębach pszennych, tym samym są drugim w kolejności produktem spożywczym tak bogatym w niezbędny człowiekowi błonnik.
A jest on niezbędny, ponieważ błonnik zapobiega różnorodnym chorobom serca, usprawnia i reguluje układ pokarmowy człowieka. Wyraźnie wspomaga proces trawienny oraz pobudza perystaltykę jelit, tym samych chroni człowieka przed chorobami i stanami zapalnymi jelit, wspomaga utrzymanie i rozwój flory bakteryjnej jelit co pośrednio wpływa na ochronę organizmu człowieka przed rozwojem niebezpiecznych dla niego chorób nowotworowych.
Zaleca się spożywanie dzienne 35 g błonnika w różnych produktach spożywczych. 100 gram nasion chia wyczerpuje prawie 100% dziennego zapotrzebowania na błonnik. I z tego punku widzenia nasiona chia należą do nielicznych produktów, które przy tak niewielkiej masie własnej wypełniają dzienne zapotrzebowanie na określony składnik diety.
Nasiona chia a odchudzanie
Nasiona chia spożywane i popijane wodą pęcznieją w żołądku. Działają podobnie jak siemię lniane czy płatki owsiane. Zwiększona masa wypełnia żołądek i dają nam poczucie sytości. Dlatego uznawane są za doskonały środek prowadzący do bezpiecznego odchudzania.
Posiadają tyle właściwości odżywczych, że nie ma tu mowy o sztucznym wypełnianiu żołądka, aby dać złudne poczucie pełności. Absorbowane przez organizm składniki w połączeniu z odczuciem najedzenia są doskonałą alternatywą dla wszelkich udziwnionych sposobów odchudzania.
Dawkowanie:
Nasiona chia kupujemy w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością. Są również dostępne w wielu supermarketach w działach ze zdrową żywnością. Zaleca się regularne spożywanie nasion chia, dziennie dawka nie powinna przekroczyć 3 łyżeczek.