Młody zielony jęczmień opinie, stosowanie, cena
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Młody zielony jęczmień to dość młode odkrycie w dziedzinie suplementów diety. W związku ze skutecznym działaniem i brakiem skutków ubocznych suplement zyskuje coraz większą popularność. Przyjrzyjmy się bliżej temu specyfikowi.
W jaki sposób otrzymuje się młody zielony jęczmień?
Zielony jęczmień kupuje się w postaci sproszkowanego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Proszek z zielonego jęczmienia otrzymuje się poprzez wyciśnięcia soku z tej rośliny a następnie odparowania z niej, pod ciśnieniem, płynów. W takim stanie skupienia zielony jęczmień najlepiej zachowuje swoje właściwości zdrowotne.
Drugi sposób otrzymywania zielonego jęczmienia to suszenie go w wysokiej temperaturze przez dłuższy okres czasu. Tak pozyskiwany proszek z trawy nie posiada już pełnej gamy wartości odżywczych i zdrowotnych.
Ponadto zielony jęczmień uzyskany z soku jest przyswajalny przez człowieka prawie w 100%, podczas gdy rozdrobniona trawa jęczmienna posiada dużo niższy walor przyswajalności.
Właściwości prozdrowotne młodego zielonego jęczmienia
Młody zielony jęczmień zawiera mnóstwo witamin i minerałów, zawiera: witaminę B, antyoksydanty – witaminę C, E, beta-karoten, żelazo, wapń, magnez i cynk. Jest również źródłem naturalnych hormonów i chlorofilu. Zawiera również niezbędne człowiekowi aminokwasy, tę grupę, którą organizm człowieka nie potrafi sam wyprodukować, czyli musi pozyskiwać z zewnątrz.
Młody zielony jęczmień posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Zewnętrznie wspomaga leczenie trądziku i owrzodzeń, pomaga w bólach żołądkowo-jelitowych, bólach stawowych, obniża stany zapalne.
Dzięki zawartemu w nim chlorofilowi wspomaga odkwaszanie organizmu, przywracając mu równowagę kwasowo-zasadową. A wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika wpływa na przyspieszenie metabolizmu tłuszczów w organizmie człowieka oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Błonnik nierozpuszczalny natomiast wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowo -jelitowego zmniejszając ryzyko występowania nowotworu jelita grubego.
Młody zielony jęczmień stosowany jest również profilaktycznie w leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, a także bezsenności czy otyłości.
Młody zielony jęczmień a odchudzanie
Młody zielony jęczmień to kolejny suplement diety, od którego oczekujemy właściwości odchudzających. Rzeczywiście cechy te występują i w tym przypadku, a to za sprawą wysokiej zawartości błonnika, ale również witamin i składników mineralnych. Błonnik rozpuszczalny zawarty w tej roślinie zwiększa uczucie sytości w żołądku i opóźnia opróżnianie żołądka. A błonnik nierozpuszczalny z kolei wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, tym samym zapobiega zaparciom i przyspiesza opróżnianie jelit.
Badania, jakie przeprowadzono nad tymi właściwościami zielonego jęczmienia nad grupą mężczyzn otrzymujących wyciąg z pędów jęczmienia, wykazały że masa ciała zmniejszyła się u nich aż o 8% w stosunku do grupy otrzymującej placebo. Mężczyźni spożywający wyciąg z jęczmienia, zmniejszyli również zawartość tłuszczową masy ciała.
Jak w każdym przypadku stosowania suplementu diety w celu odchudzania, razem z nim niezbędna jest zbilansowana dieta oraz wysiłek fizyczny. Bez tych elementów obniżenie wagi ciała jest zawsze krótkotrwałe, z efektem jo jo.
Młody zielony jęczmień – jak stosować?
Proszek z młodego zielonego jęczmienia jest dostępny w sklepach zielarskich oraz sklepach ze zdrową żywnością. Zakupiony proszek należy rozpuścić w szklance schłodzonej wody. Można użyć również soku owocowego, także świeżo wyciśniętego w domu. Woda musi być chłodna, nigdy nie gorąca, ponieważ może spowodować utratę właściwości odżywczych. Otrzymany płyn pijemy na 20-30 minut przed posiłkiem. Pijemy go powoli, małymi łyczkami, w ilości 2 razy dziennie. Jeżeli czujemy dyskomfort podczas picia napoju, jęczmień w postaci proszku można wsypać do jogurtów, płatków owsianych, wszelkich zup czy sałatek.
Młody zielony jęczmień – cena
Cena proszku z soku z młodego zielonego jęczmienia oscyluje między 70 a 180 zł za 300 g proszku. Tabletki w opakowaniu 60 sztuk kosztują ok. 20 zł. Różnica w cenie jest wynikiem różnorodnych sposobów produkcji i użytej do tego celu technologii.