Ile gotować jajka – na miękko, na twardo
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Przedstawiamy odpowiedź na odwieczne pytania: ile gotować jajko na miękko oraz ile gotować jajko na twardo. Dowiedz się jaki jest odpowiedni czas gotowania i jakich zasad się trzymać.
Ile gotować jajka na twardo?
Jajko na twardo należy gotować przez 8 do 10 minut. Należy zwrócić uwagę na rozmiar jajka – im większe tym potrzebujemy więcej czasu na jego ugotowanie. Czas mierzymy od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Nie należy przekraczać czasu gotowania jajek, dlatego że pozbawiamy je walorów smakowych oraz odżywczych, nawet do 40%.
Ile gotować jajka na miękko?
Jak ugotować jajko na miękko? Jeśli lubisz jajka z płynnym żółtkiem gotuj je od 2 do 4 minut. Jeśli wolisz jajko na pół-miękko – z żółtkiem lekko ściętym należy je gotować około 6 minut. Czas mierzymy od momentu rozpoczęcia wrzenia wody.
Jak gotować jajka?
1. Pamiętaj o umyciu jajek przed ich gotowaniem. Po co? Jajka na fermach nie są myte, aby nie skracać ich przydatności do spożycia – znajdująca się na nich otoczka chroni jajka przez dostępem do wnętrza drobnoustrojów. Po umyciu jajka szybciej się psują. Myjemy jajka, aby usunąć drobnoustroje, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.
2. Nikt raczej nie lubi popękanych skorupek podczas gotowania, dlatego staraj się wkładać jajka delikatnie, tak aby ich nie uszkodzić. Jajka wkładamy do zimnej wody.
3. Nie lubisz obierać jajek? Jeśli chcesz ułatwić sobie obieranie jajka dodaj do wody, w której je gotujesz odrobinę soli. Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodę i odstaw na chwilę, ułatwi to ich obieranie. Z reguły jajka, które są bardzo świeże gorzej się obierają.
4. Jak sprawdzić świeżość jajka? Przed gotowaniem potrząśnij jajkiem, jeśli usłyszysz „chlupot” – odgłos wydobywający się ze środka oznacza to, że jajko jest nieświeże. Jeśli nic nie słychać, jajko jest świeże.
Kolejny sposób to zanurzenie jajka w wodzie. Jeśli jajko tonie – opada na dno jest świeże, jeśli wypływa, unosi się na wodzie jest nieświeże.
Możemy również sprawdzić świeżość jajka rozbijając je i wylewając na talerzyk, jeśli jajko jest w całości jest świeże, jeśli rozlewa się – nieświeże.