Dieta zupowa – zasady, jadłospis, efekty

5/5 - (1 vote)

Dlaczego dieta zupowa staje się coraz bardziej popularna?Powszechnie wiadome jest, że woda stanowi ok. 60% ludzkiego ciała. Wchodzi w skład skóry, kości, mięśni, krwi. Dorosła osoba, w celu utrzymania prawidłowej homeostazy organizmu, powinna przyjmować blisko 2 l wody dziennie, wliczając w to oczywiście, wodę pobraną z pokarmów. Woda jest rozpuszczalnikiem naturalnym, w którym roztwarza się większość witamin, reguluje środowisko, w którym zachodzi znaczna część reakcji, niezbędnych dla procesów oddychania komórkowego.

Woda umożliwia również regulację termiczną organizmu. Mimo to, nie oszukujmy się… nie zawsze pamiętamy o tym, by przyjmować ją w zalecanej ilości. Oprócz licznych efektów zdrowotnych, woda wpływa też na jakość naszego wyglądu, a nawet na masę ciała. Woda ujędrnia skórę i stwarza środowisko, w którym topi się tłuszcz. Z uwagi na ten fakt, powstała tzw. „dieta zupowa”, która jest istną perełką wśród współcześnie panujących diet. Dlaczego? – O tym, poniżej…

Dieta zupowa – jak to działa? Dlaczego odchudza?

Dieta zupowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się wyłącznie na spożywaniu posiłków w postaci zup, w ciągu dnia. Taka dieta pozwala nie tylko zgubić nadprogramowe kilogramy, ale i znakomicie oczyszcza organizm z toksyn. Jadłospis opiera się na zupach warzywnych, do których, dokłada się jednak, chude mięso czy ryby. Najbardziej polecana jest, zupa kapuściana z dodatkiem warzyw: pora, marchewki, papryki czy cebuli. Nie powinniśmy gardzić też ogórkową, zwłaszcza z ogórkami kiszonymi.

Dieta zupowa 1

Nie od dziś wiadomo jest, że kapusta czy ogórki zawierają pełną gamę witamin i minerałów, a także, cennych antyoksydantów, które nie tylko odżywią ciało, ale i usuną z naszego organizmu tzw. „wolne rodniki”, które przyczyniają się do starzenia organizmu czy chorób nowotworowych. Nie da się ukryć, że każdy posiłek zbudowany jest głównie z wody i niskokalorycznych warzyw. Z uwagi na ten fakt, nie ma czegoś takiego jak dozwolona ilość produktu. Zasada jest prosta: jesz zdrowo, nisko-kalorycznie, Twoje posiłki praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczu, a więc, masz prawo jeść do syta – ile chcesz.

Ważne, byś nie odczuwał/a głodu. Zupy bez dodatku tłuszczu, śmietany mają bardzo mało kalorii, a poza tym niski indeks glikemiczny – masz gwarancję, że po spożyciu posiłku jeszcze długo będziesz czuł/a się syty/a. Zakładając, że spożyjesz ok. 300 g zupy, przyjmiesz ok. 150-200 kcal. Jeśli, posiłki będziesz przyjmował/a 6 razy dziennie, całkowicie spożyjesz ok. 900-1200 kcal na dzień, a więc Twój bilans kaloryczny będzie ujemny. Jeśli, do diety dołożysz ćwiczenia bądź umiarkowany wysiłek fizyczny, możesz spodziewać się niesamowitych efektów!

Dla kogo dieta zupowa?

Dieta zupowa z uwagi na zdrowie, polecana jest nie tylko tym, którzy pragną szybko osiągnąć upragnioną wagę, ale i przede wszystkim osobom starszym, u których łatwo o odwodnienie. Poza tym, osoby starsze bardzo często mają problemy z przełykaniem, a zupę można przyjąć stosunkowo łatwo. Ponadto, poleca się zupy wszystkim osobom, które przeszły np. grypę żołądkową, gdyż bardzo szybko uzupełni elektrolity. Z uwagi właśnie na elektrolioty, poleca się też posiłki płynne osobom, będącym na kacu.

Co więcej, badania naukowe udowodniły, że zupy z warzywami i chudym mięsem doskonale uzupełniają niedobory witaminowe, wspomagają procesy gojenia, odmładzają i ujędrniają skórę. Zupy zawierające chude mięso, powinno się podawać osobom z ciężkimi nie gojącymi się ranami czy zmianami skórnymi, a nawet z odleżynami – woda w połączeniu z witaminami i białkiem, znakomicie leczy zmiany skórne.

Dietę zupową, mogę polecić wszystkim dziewczynom, młodym matkom, osobom starszym… Dieta zupowa ma ten plus, że można jeść bez końca. Fakt faktem, woda jest jak zapychacz – zjesz trochę i masz dość, a warzywa takie jak pomidory, cebula, papryka, kapista kiszona, ogórki, możesz jeść bez końca. Przyznam się, że osobiście przygotowałam sobie pomidorówkę, z ekologicznych pomidorów, z uprawy moich rodziców – rewelacja! Nie tylko w smaku, ale i w efektach. Nie pogardziłam też kapuścianką z kiszonej kapustki, której dorzuciłam do mojej zupy hoho i trochę, tak samo jak i ogórkową, która naturalnie wyszła mi bardzo gęsta.

Co musisz wiedzieć będąc na diecie zupowej?

Jeśli zdecydowałeś/aś się na tą dietę z uwagi na odchudzanie, to świetnie, ale wiedz, że warzywa to nie tylko zapychacze żołądka i zabijacze głodu, ale i są podstawą najbardziej wartościowych posiłków. Jeśli zatem przygotowujesz posiłek, zrób to tak, by te nie traciły swoich wartości. Włóż je do garnka, gdy woda już wrze i koniecznie gotuj pod przykryciem, a nie zabijesz tego, co najcenniejsze mają w sobie Twoje warzywka. Jeśli, ugotować chcesz brokuła, koniecznie wrzuć go do garnka tuż przed końcem gotowania. Jeśli, chcesz by przyrządzone dania, były jeszcze bogatsze w witaminy, tuż po nałożeniu zupy na talerz dodaj do niej np. natki pietruszki, świeżej! Dopuszcza się również stosowanie ulubionych ziół – przyrządzaj zatem, jak lubisz!

Jeśli, gotujesz mięso, tuż przed włożeniem do garnka, odkrój widoczny tłuszcz. Szczerze przyznam się, że ja będąc na tej diecie, gotowałam nie tylko dla siebie, ale i dla męża, który nie potrafi zjeść zupy bez mięsa. Dlatego też, pozwoliłam sobie, na wrzucenie np. skrzydełek z kurczaka. Co prawda, nie jadłam ich, ale odrobina esencji przedostała się oczywiście do roztworu, który ja przecież też jadłam. I co? – I tak chudłam… Myślę zatem, że jeśli naprawdę kochacie mięcho, i nie potraficie zjeść bez, tragedii nie ma.

Jakie zupy?

To co będziesz spożywać na diecie zupowej, w znaczny sposób wpłynie na Twoje ciało. Jeśli zależy Ci na tym, by odtruć organizm, koniecznie zrób sobie pomidorową! Potrzebować będziesz:

  • 3-4 pomidory, najlepiej malinowe
  • 1-2 marchewki
  • pietruszkę
  • seler
  • por
  • przyprawy do smaku

Pomidory i warzywa zalej ok. 1 litrem wody i gotuj pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Potem, zmiksuj całość i odpowiednio dopraw. Nie dodawaj żadnych polepszaczy smaku, ani kostki bulionowej. O ile, daje ona jakiś smak, o tyle, na detoksie jest niewskazana.

Kapuścianka na super figurę!

Wiedz, że kapusta kiszona to istny cud we współczesnym świecie. Oczyszcza jelita, działa antynowotworowo, odchudza, zabija głód, działa antyzapalnie! Potrzebujesz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • cebulę lub 3-4 ząbki czosnku
  • marchewkę
  • natkę pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie kminek

Kapustę należy gotować wraz z warzywami i czosnkiem do momentu aż będą miękkie. Potem dodajemy sok z cytryny i ulubione przyprawy.

Zupa z rybą

Ryby są bardzo zdrowe, świetnie regenerują, odmładzają ciało! Potrzebujesz:

  • ok 200 g filetowanej białej ryby
  • por
  • seler naciowy
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczkę masła
  • marchewka

W garnku należy roztopić masło, potem dodać warzywa. Smażymy ok. 5 min, nie zapominając o mieszaniu. Całość zalewamy 2 szklankami wody. Na małym ogniu gotujemy całość przez ok. 15 min. Ryba powinna być pokrojona i trochę przygrillowana na osobnej patelni. Przygotowaną w ten sposób rybę, dodajemy do naczynia i całość gotujemy ok. 4 min.Na końcu dodajemy jogurt i kaszę. Całość należy zblendować. Do smaku przyprawiamy. Pycha.

Co należy wiedzieć o tej diecie?

  • Dieta zupowa jest rewelacją dla osób odchudzających się, co absolutnie nie oznacza, że można ją stosować ciągle! Wiedz, że zupki są bardzo łatwym pokarmem dla naszych jelit, z resztą właśnie dlatego poleca się je osobom chorym. Wiedz jednak, że narząd nie używany zanika, innymi słowy: jeśli zrezygnujesz w końcu z diety zupowej, Twój żołądek jelita mogą nie przyjmować ciężej strawnych pokarmów! Dietę zupową można stosować max. tydzień.
  • Najwięcej żelaza, niezbędnego do zachowania prawidłowej homeostazy znajdziesz w wątróbce czy w szpinaku albo burakach. Na dicie zupowej, czasem ciężko o żelazo czy witaminy z grupy B, których niedobór powoduje anemię, a przy tym senność, zmęczenie, nostalgię. Jeśli, na własne życzenie decydujesz się przedłużyć dietę, zjedz przynajmniej raz w tygodniu jeden posiłek zawierający któryś z tych składników.
  • Witaminy A,D,E,K, które również są antyoksydantami, rozpuszczają się tylko w tłuszczach! Jeśli, całkowicie wykluczysz je ze swojej diety, podczas przedłużania tej diety nie dziw się, że Twoja skóra może stać się naprawdę marnej jakości. Jeśli już przedłużasz stosowanie diety zupowej, przynajmniej raz na tydzień zjedz jogurt, wypij szklankę mleka czy dodawaj chociaż pół łyżeczki masła do swoich posiłków.
  • Podczas diety zupowej, śmiało korzystaj z pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego. Samo zdrowie!

Redakcja

Konsultacje medyczne: Anita Gajewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *