Dieta niskowęglowodanowa – zasady, efekty, jadłospis
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Każdy dietetyk odpowie, że główną przyczyną nadwagi jest nadmiar węglowodanów w diecie, zwłaszcza tych szybkich tzn. ciasto, słodycze, czekolada, a nawet wiele owoców. Szybkie węglowodany, w przeciwieństwie do wolnych węglowodanów, bardzo szybko zamieniają się w glukozę i z czasem energia niezużyta przez organizm jest natychmiast odkładana w rezerwach tłuszczu w rezultacie pojawia się nadwaga. W takich przypadkach na myśl przychodzi dieta niskowęglowodanowa.
Czy można znacznie ograniczyć spożycie węglowodanów?
Węglowodanów nie można całkowicie wykluczyć z diety, bez nich organizm nie może normalnie funkcjonować (węglowodany są odpowiedzialne za wiele ważnych procesów). Złożone (wolne) węglowodany powinny przeważać w diecie, są przyswajane wolniej i organizmowi udaje się je przetworzyć i wykorzystać otrzymaną energię.
Dla pełnego funkcjonowania organizmu bez aktywności fizycznej, człowiek potrzebuje 150 gramów węglowodanów dziennie. Jednocześnie dzienne spożycie kalorii nie powinno być niższe niż 1200 kalorii, w przeciwnym razie w stresującej sytuacji wszelkie otrzymane kalorie będą przechowywane w rezerwach tłuszczu w organizmie.
Zasady diety niskowęglowodanowej
Dieta niskowęglowodanowa nie jest już dietą, ale systemem żywieniowym, który opiera się na żywności bogatej w białko i w tej technice odchudzania prawie nie ma węglowodanów. Ze względu na to, że racja węglowodanów jest mocno ograniczona, organizm zachowuje swoje własne rezerwy tłuszczu.
Organizm może pobierać energię z pożywienia lub z własnych rezerw tłuszczu, które są specjalnie przechowywane na wypadek, gdyby nagle musiał głodować. Głównym celem diety nisko-węglowodanowej nie jest głodzenie, ale zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie, zastępując je głównie pokarmami białkowymi, które są bardziej odżywcze. Zastosowanie minimalnej ilości węglowodanów zapewni organizmowi wszystkie składniki odżywcze.
Nie trzeba rezygnować z dobrego jedzenia i jeść tylko kurczaka przez cały dzień. Dlatego dieta niskowęglowodanowa jest zatwierdzana przez wszystkich lekarzy i jest uważana za najbardziej nieszkodliwą i skuteczną. W przypadku cukrzycy zalecana jest dieta niskowęglowodanowa, ponieważ poziom cukru we krwi jest bardzo wysoki, a nadmierne spożycie węglowodanów może pogorszyć sytuację.
Produkty dozwolone i zabronione w diecie niskowęglowodanowej
Zasadniczo dieta powinna składać się z pokarmów białkowych z dodatkiem niewielkiej ilości węglowodanów i tłuszczów. Dzięki diecie nisko-węglowodanowej można i nie można jeść następujących pokarmów.
Lista dozwolonych produktów:
- Mięso (wieprzowina i jagnięcina z umiarem)
- Podroby
- Grzyby
- Produkty mleczne
- Jaja
- Warzywa, z wyjątkiem fasoli, kukurydzy, grochu, soczewicy, ziemniaków, awokado, oliwek
- Orzechy i nasiona
- Brązowy ryż, gryka, otręby są dozwolone ze zbóż (do 150 g dziennie)
- 1-2 kawałki dowolnego owocu dziennie oprócz bananów i winogron.
Lista zakazanych produktów:
- Skrobiowe dodatki: biały ryż, makaron, ziemniaki
- Chleb
- Wszelkie wypieki i słodycze
- Wszelkie wędzone mięsa, kiełbaski
- Tłuste sosy, ketchup, majonez
- Cukier (herbata i kawa bez cukru)
- Banany i winogrona (zawierają dużo fruktozy – naturalny cukier)
- Soki, kompoty i wszelkie inne słodkie napoje
- Alkohol.
Pokarmy zawierające tłuszcze powinny być spożywane z umiarem. W rezultacie organizm, prawie całkowicie pozbawiony energii, zacznie spalać własne rezerwy tłuszczu.
Menu na tydzień z dietą o niskiej zawartości węglowodanów
Poniżej znajduje się menu na tydzień. Diety o niskiej zawartości węglowodanów nie dają szybkich rezultatów. Jeśli ktoś chce stracić trochę lub więcej kilogramów, powinien stosować dietę przez 2 tygodnie, miesiąc lub dłużej.
Menu na pierwszy tydzień
Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja |
Poniedziałek 1 dzień |
200 g twarogu, 1 jabłko, herbata lub kawa (zawsze bez cukru) | Mała porcja warzyw z mięsem | Jabłko lub pomarańcza | 200 g pieczonej ryby z warzywami |
Wtorek 2 dzień |
Omlet z dwóch jaj i mleka, jabłka, herbata lub kawa | Zupa mięsna lub grzybowa | Dowolny dozwolony owoc, jogurt naturalny | 200 g gulaszu wołowego z sałatką ze świeżych warzyw |
Środa
3 dzień |
100 g sera o niskiej zawartości tłuszczu, pomarańcza, kawa lub herbata | Rosół | Jogurt owocowy | Gulasz mięsny i kapusta |
Czwartek 4 dzień |
Mała porcja kaszy gryczanej | Brązowy ryż z rybami | Dowolne dozwolone owoce | 200 g dowolnego mięsa z warzywami |
Piątek 5 dzień |
50 g niskotłuszczowego sera i dwa jajka na twardo, herbata lub kawa | 200 g niskotłuszczowej sałatki wieprzowo – warzywnej | Szklanka kefiru i jedno jabłko | Warzywa na parze z kurczakiem |
Sobota 6 dzień |
200 g twarogu, herbata lub kawa | Rosół | Dowolne dozwolone owoce | 200 g pieczonej ryby z warzywami |
Niedziela,
7 dzień |
Mała porcja kaszy gryczanej | Zupa grzybowa | 200 g naturalnego jogurtu bez cukru, pomarańczowa | 200 g pieczonej wieprzowiny z surówką |
Począwszy od 8 dnia menu, harmonogram powtarza się od pierwszego tygodnia diety. Lepiej jest gotować jedzenie na parze, lub piec w piekarniku. Można smażyć z minimalną ilością oleju.
Wyniki badań odnośnie diety niskowęglowodanowej
Badania oceniające wpływ diety nisko-węglowodanowej, wysokotłuszczowej i niskotłuszczowej wykazały, że po 3 miesiącach ludzie, którzy stosowali diety o niskiej zawartości węglowodanów, którzy mają ograniczone spożycie tłuszczu, stracili znacznie większą ilość kilogramów niż ci, którzy całkowicie wyeliminowali tłuszcze z menu. W ciągu 3 miesięcy diety można stracić najmniej 10 kilogramów.
Wady diety niskowęglowodanowej
W przypadku diety nisko-węglowodanowej w kontekście ograniczenia węglowodanów prostych (cukrów) i metody pomiaru złożonych węglowodanów, jest to najbardziej racjonalny sposób. Jeśli ktoś chce szybko osiągnąć efekty i uzna, że tylko włókniste warzywa są węglowodanami, może napotkać kilka problemów:
- Trzeba pamiętać, że głównym paliwem dla organizmu jest glukoza. Jeśli w organizmie nie ma glukozy, organizm spróbuje ją wydobyć z tkanki mięśniowej.
- Brak węglowodanów prowadzi do szybkiego wyczerpania zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach. Wystarczy 18 godzin, aby zniknęły. Pusta wątroba staje się doskonałym celem ataku na tłuszcze rozpadające się na tle diety i dosłownie jest zatykana. Nawiasem mówiąc, stłuszczenie wątroby jest jedną z przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2.
- Nadmiar białka nie przechodzi przez organizm bez śladu. Długotrwałe utrzymywanie takiego stanu doprowadzi do rozpadu metabolizmu białek, rozwoju kamieni nerkowych i odkładania się kryształów kwasu moczowego w stawach.
- Węglowodany przyciągają wodę. Białko – odwodnienie, co może dać efekt luźnej i suchej skóry.
Przeciwwskazania:
Pomimo faktu, że dieta niskowęglowodanowa jest uważana za dość zrównoważoną, ma przeciwwskazania. Nie jest to zalecane dla:
- Kobiet w ciąży i karmiących
- Dzieci i młodzieży.
W tym okresie ciało kobiety i dziecka potrzebuje dobrego odżywiania z wystarczającą ilością węglowodanów, tłuszczów, białek i innych składników odżywczych. W innych przypadkach dieta niskowęglowodanowa będzie dobrym sposobem na schudnięcie dla tych, którzy nie chcą liczyć kalorii i nie są gotowi do ścisłego ograniczenia diety.