Dieta kopenhaska – zasady, jadłospis, efekty, opinie
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Niezależnie od tego, ile ktoś faktycznie chce stracić na wadze, dieta kopenhaska może być najszybsza i jednocześnie skuteczna.To, dlatego, że wszystko zależy od organizmu danej osoby. Niektórzy tracą tylko 3-5 kg, podczas gdy inni mają wszystkie szanse na utratę do 15 kg. Efekt ten powoduje jednak wiele kontrowersji dotyczących zagrożenia dla zdrowia, jednak dieta kopenhaska ma swój własny wielki krąg wielbicieli.
Podstawowe zasady diety kopenhaskiej
Jest to 13-dniowa dieta, która ma na celu szybkie zmniejszenie masy ciała i poprawę metabolizmu. Menu opiera się na kawie z cukrem, która zastępuje śniadanie w celu poprawy metabolizmu, jajek i steków na kolejne posiłki. Dzienne spożycie kalorii wynosi tylko 600. Nie należy stosować tej diety częściej niż raz na dwa lata. Ściśle przestrzegając tej procedury, można stracić na wadze, wszystko zależy od indywidualnych czynników, takich jak początkowa waga, zdrowie i aktywność fizyczna.
Czym tak naprawdę jest dieta kopenhaska?
Ta dieta opiera się na ściśle określonym planie żywieniowym, którego wdrożenie zajmuje dokładnie 13 dni. Zalecenia mówią, że nie należy zmniejszać czasu ani zwiększać czasu trwania diety. W pełni wdrożony plan można ponownie zastosować zgodnie z oczekiwaniami twórców dopiero po 2 latach. Przez 13 dni z rzędu osoba odchudzająca się spożywa jedzenie składające się z określonego, precyzyjnego menu. To jest bardzo restrykcyjne.
Składa się z 3 pojedynczych posiłków dziennie: śniadanie, obiad i kolacja. Obiad należy spożywać przed 14:00, a kolację do 18:00. Menu składa się z następujących produktów: chude mięso, chude ryby, jaja, chude produkty mleczne, warzywa i niewielka ilość owoców. W ciągu dnia należy pić, co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej i zielonej herbaty. Nie można używać soli podczas diety. Nie wolno jeść ani pić niczego, co wykracza poza menu diety. Twórcy podkreślają, że dotyczy to również produktów takich jak guma do żucia i lekkie napoje. Podczas diety obowiązuje całkowity zakaz przekąsek między posiłkami. Menu jest ustawione na 7 dni i powtarzane dwukrotnie (wyjątkiem jest najbardziej restrykcyjny dzień 7).
Kto może, a kto nie może stosować diety kopenhaskiej?
Oczywiście, taka dieta może być stosowana wyłącznie przez całkowicie zdrowych i dorosłych ludzi, którzy w codziennym życiu nie mają żadnych innych problemów poza otyłością. Niedobór witamin i minerałów w organizmie jest również niepożądany, ponieważ w ciągu tych 13 dni organizm straci wiele z nich, a ten niedobór tylko się nasili. Osoby wątpiące w bezpieczeństwo tego typu diety powinny z pewnością skonsultować się z lekarzem i poddać badaniom. Dieta obiecuje szybki, imponujący i długotrwały efekt, który powoduje wiele wątpliwości wśród dietetyków i lekarzy.
Czy to skuteczny sposób na odchudzanie?
Czy taka dieta może być w pełni uznana za skuteczny sposób na odchudzanie? Tak, oczywiście. Jednak dieta opracowana przez bardzo surowe zasady, a nawet wszelkie najmniejsze naruszenia, są równoznaczne z zakończeniem procesu utraty wagi. Na szczęście istnieje szereg zaleceń, dzięki którym dana osoba będzie w stanie wytrzymać tę dietę przez cały czas, nie zaburzając pożądanego efektu, a nawet zminimalizować skutki uboczne, które mogą wystąpić.
Dieta Kopenhaska – menu dietetyczne
Opis diety jest bardzo schematyczny, składa się z kilku produktów, które są częścią śniadania, obiadu i kolacji i powtarzane, co kilka dni.
DZIEŃ 1 i 8
- Śniadanie: filiżanka kawy, kostka cukru
- Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor
- Kolacja: duża porcja befsztyka, sałatka z masłem i cytryną.
DZIEŃ 2 i 9:
- Śniadanie: filiżanka kawy, kostka cukru
- Obiad: duża porcja steku, sałatka z olejem roślinnym i cytryną
- Kolacja: plasterek szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.
DZIEŃ 3 i 10:
- Śniadanie: filiżanka kawy i kostka cukru, tosty z chleba razowego
- Obiad: gotowany szpinak, świeże owoce, pomidor
- Kolacja: plasterek szynki, 2 jajka na twardo, sałatka z olejem roślinnym i cytryną.
DZIEŃ 4 i 11:
- Śniadanie: filiżanka kawy, kostka cukru
- Obiad: starta marchewka, jajko na twardo, naturalny twaróg
- Kolacja: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.
DZIEŃ 5 i 12:
- Śniadanie: duża starta marchewka z cytryną
- Obiad: duża chuda ryba z cytryną
- Kolacja: stek, sałatka i brokuły.
DZIEŃ 6 i 13:
- Śniadanie: filiżanka czarnej kawy, kostka cukru
- Obiad: kurczak gotowany, sałatka z olejem roślinnym i cytryną
- Kolacja: jajka na twardo, duża marchewka.
DZIEŃ 7:
- Śniadanie: filiżanka herbaty bez cukru
- Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla
- Kolacja: nic.
Wady diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska, pomimo swojej skuteczności i złożoności, może, wyrządzić szkody w organizmie. Jeśli zostanie niewłaściwie przestrzegana. Nie należy stosować jej dłużej niż 13 dni, aby nie doszło do nieprzyjemnych konsekwencji.
Brak witamin i minerałów, może prowadzić do zawrotów głowy i omdlenia. Dlatego zalecane jest, aby dietę kopenhaską stosować podczas urlopu lub zaplanować ją wtedy, gdy nie trzeba wykonywać codziennych obowiązków. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że dieta tego typu osłabia koncentrację, uniemożliwiając skupienie się na ważnych działaniach. Oczywiście skutki uboczne diety są tymczasowe i mijają po jej zakończeniu, więc nie są niebezpieczne dla organizmu.
Efekty stosowania diety kopenhaskiej
Oczywiście, pomimo skutków ubocznych, ta dieta ma kilka zalet i korzyści. Najważniejsze jest to, że w bardzo krótkim czasie można pozbyć się dodatkowych kilogramów. Im bardziej zmieni się codzienną dietę, tym skuteczniejszy będzie ten proces. Dieta oznacza unikanie przekąsek między posiłkami, a także używanie tłuszczów i słodyczy w małych ilościach. W tym okresie należy pić dużo wody. Takie działanie nie tylko pomaga oszukać uczucie głodu, ale także oczyścić ciało z nagromadzonych toksyn.
Opinie dietetyków na temat diety kopenhaskiej
Według dietetyków ten sposób odchudzania jest daleki od optymalnej diety, nie dostarcza organizmowi odpowiednich ilości pierwiastków niezbędnych dla zdrowia, a proporcje między białkami, węglowodanami i tłuszczami są poważnie zaburzone. Zdaniem specjalistów od żywienia wszelkie zapewnienia, że pod koniec 13 dnia będzie można wrócić do normalnego odżywiania bez obawy o efekt jo-jo nie jest prawdą, ponieważ jest to czysto indywidualne i niejednoznaczne.
Efekt jo-jo a dieta kopenhaska
Po zakończeniu diety, kiedy ponownie wprowadzane jest menu z tradycyjną żywnością, zwłaszcza węglowodanami, organizm zużywa każdą część dostarczonej mu energii, wciąż mając zakodowany czas, kiedy nie otrzymywał wystarczającej ilości jedzenia. Będzie również próbował odzyskać utracone rezerwy na ewentualność kolejnego okresu głodu. Należy również mieć świadomość, że efekt zrzucenia kilku lub kilkudziesięciu kilogramów nie jest wynikiem spalania tej samej ilości tłuszczu.
Przez 13 dni przede wszystkim człowiek traci wodę i masę mięśniową. Im mniejsza ilość tkanki mięśniowej, tym wolniejszy jest metabolizm. Zwiększa to ryzyko efektu jo-jo. Innym czynnikiem utrudniającym utrzymanie osiągniętego efektu jest fakt, że dieta kopenhaska nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Nie wystarcza to do zachowania nienormalnych zachowań, takich jak śniadanie. Zmniejszając wagę osób z otyłością, głównym elementem diety jest opracowanie regularnego systemu żywienia. Ponadto ta dieta nie zapewnia niezbędnej ilości węglowodanów, które są głównym paliwem dla organizmu.