Aronia – właściwości oraz przepis na sok z aronii
Spis treści wpisu - kliknij aby rozwinąć
Aronia to gatunek krzewu należącego do rodziny różowatych. Pochodzi z Ameryki północnej, gdzie występowała głównie jako roślina dzika. W naszym kraju aronię znajdziemy głównie uprawianą na plantacjach, a niekiedy sadzi się ją w lasach. Mimo tego, że owoce aronii występują u nas sezonowo, warto przyrządzić sok z aronii z racji na jej dobroczynne właściwości. Aronia jest bogata w witaminy i związki roślinne dzięki czemu przeciwdziała wielu chorobom, między innymi miażdżycy oraz rakowi.
Dla zdrowia serca i układu krwionośnego
Zawarte w składzie aronii antocyjany mają bardzo dobry wpływ na układ krążenia. Przeprowadzone w tym temacie badania kliniczne wykazały, że antocyjany wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają przepływ krwi w naczyniach włosowatych. Do tego posiadają właściwość regulującą ciśnienie – obniżają zbyt wysoki poziom ciśnienia krwi. W związku z tym owoce aronii są zalecane dla osób borykających się z nadciśnieniem, miażdżycą czy niedokrwieniem serca.
Lepsza pamięć i przeciwdziałanie starzeniu
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów aronia przeciwdziała procesom starzenia się skóry oraz starzeniu się narządów wewnętrznych ciała. Zaobserwowano wpływ na proces starzenia się mózgu, hamowanie postępowania się zmian funkcjonowania poznawczego – koncentracji, pamięci, uwagi, które prowadzą do tak zwanej demencji.
Osoby starsze często skarżą się na pogorszenie wzroku, gorsze gojenie się ran czy słabszą odporność. Również w tych aspektach właściwości aronii okazują się nieocenione i widocznie poprawiają wyżej wymienione problemy.
Aronia na odchudzanie
Wysoka zawartość polifenoli wpływa także na działanie układu pokarmowego. Regularne spożywanie aronii lub soku z aronii przyczynia się do poprawy metabolizmu oraz poprawy trawienia tłuszczy.
Przeciwdziałanie nowotworom
Aronia wykazuje także właściwości, które są pomocne w profilaktyce nowotworowej. Wszystko dzięki wysokiej zawartości bioflawonoidów – witaminy P, które chronią organizm przed bakteriami, grzybami ora wirusami. Do tego kolejne witaminy – B2, B3, B9, C, E i bogactwo przeciwutleniaczy działają korzystnie na odporność naszego organizmu i chronią nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie i rozwój komórek rakowych.
Jak spożywać aronię?
Najpopularniejszy i najczęściej stosowany okazuje się sok z aronii. Same owoce prosto z krzaczka nie są bardzo popularne z racji na ich cierpki smak. Możemy pozbyć się tej cierpkości przez prosty trik. Wkładamy owoce do zamrażalnika na dwie doby, po których nie ma śladu po cierpkości. Z aronii możemy wykonać różne przetwory – konfiturę, dżem, galaretkę. Do tego warto suszyć aronię, z której później możemy zaparzać herbatki.
Sok z aronii – przepis
Przepis na sok z aronii jest bardzo prosty. Potrzebujemy:
– 1 kg aronii
– 1 kg cukru
– 40 liści z wiśni lub 20 liści z porzeczki.
– kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
– 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Owoce aronii oraz liście wiśni lub porzeczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy aż do zagotowania. Po zagotowaniu sok przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i odrobinę kwasku cytrynowego do smaku. Uzyskany napój przelewamy do butelek lub słoików i pasteryzujemy – około 15 minut. Gotowe!
Jak stosować sok z aronii?
Mamy tu dowolność, możemy codziennie pić kieliszek soku – 50ml zapewniając sobie odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych, dodawać sok do herbaty czy rozcieńczać z wodą tworząc kompot.
Moc jagód w suplementacji
Na rynku mamy wiele produktów bazujących na dobroczynnych właściwościach naturalnych składników. Produkt warty uwagi dla osób, które dbają o zdrowie i bezpieczne odchudzanie to Acai Berry Extreme, który powstał na bazie jagód acai, mających bardzo podobne właściwości do aronii, ale z naciskiem na proces redukcji wagi ciała.
Działanie suplementu:
- wspomaga proces odchudzania
- przyspiesza metabolizm
- zwiększa poziom energii
– przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
Acai berry extreme to w 100% naturalny skład, który bazuje na bogactwie witamin i antyoksydantów zawartych a jagodach acai.
ACAI BERRY EXTREME – DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!
Aronia – sprawdźmy dokładny skład
Aronia to prawdziwa bomba witaminowa, w 100 gramach aronii znajdziemy:
Witaminy w składzie:
Witamina E – 0.75 mg
Witamina C – 0.7 mg
Tiamina – 0.029 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna – 0.672 mg
Witamina B6 – 0.193 mg
Kwas foliowy – 10 µg
Witamina A – 43 IU
Witamina K – 29.3 µg
Minerały w składzie:
Wapń – 40 mg
Żelazo – 0.4 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 45 mg
Potas – 309 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.19 mg
Wartości odżywcze:
Błonniik – 17g
Węglowodany 14,22g
Białko 2,89 g
Tłuszcz 0,98g
Wartość energetyczna 156 kcal
Aronia świetna, mój dziadek zawsze robił pyszne nalewki, mniam 😉 A ogólnie sok na zimę bardzo dobry, są takie do kupienia w aptekach, no ale jak zrobi się samemu to wiadomo, że jest o niebo lepsze, szczególnie jeśli ma się owoce w własnego krzaczka.